Zorg en ondersteuning

Scootmobiel en gehandicaptenvoertuig

Scootmobiel via de gemeente

U kunt een melding doen via het Toegangsteam Haren van de gemeente Haren. Daarna zal de medewerker van het Toegangsteam Haren met u bespreken wat een goede oplossing voor u is. En bepalen of u in aanmerking komt voor een gehandicaptenvoertuig vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning. Voor de vergoeding van een scootmobiel of gesloten handicaptenvoertuig gelden namelijk voorwaarden.

Er zijn allerlei soorten scootmobielen. Met de Hulpmiddelenwijzer kunt u zich oriƫnteren op de verschillende modellen. U kunt ook zelf contact opnemen met een leverancier van scootmobiels. Zij kunnen u dan verder helpen.

Scootmobiel: in natura of pgb

Als u in aanmerking komt voor een scootmobiel via de gemeente, dan kunt u kiezen voor een voorziening in natura of voor een persoongebonden budget (pgb).

  • Als u kiest voor een voorziening in natura, dan krijgt u van de leverancier een scootmobiel in bruikleen. De gemeente bepaalt bij welke leverancier u terecht kunt.
  • Als u een persoonsgebonden budget (pgb) krijgt, kunt u zelf van dat geld een scootmobiel kopen. U kunt kiezen voor een nieuwe, maar er zijn ook goede tweedehands scootmobielen te koop. Huren kan ook.

Scootmobiel kopen of huren

Kopen heeft als voordeel dat u zelf het gewenste exemplaar kunt uitkiezen en dat dit ook een gebruikte kan zijn. U kunt hiervoor terecht bij een thuiszorgwinkel of hulpmiddelenleverancier.

Bij veel van deze leveranciers kunt u ook terecht als u een scootmobiel wilt huren.

Tweedehands scootmobielen vindt u bijvoorbeeld via Zorgoutlet.nl.

Gesloten gehandicaptenvoertuig

Een gesloten gehandicaptenvoertuig is een soort kleine auto met een maximumsnelheid van 45 kilometer per uur. Voorbeelden van gesloten gehandicaptenvoertuigen zijn: Canta, Amica, Arola en Mini Cruiser City.

Voor de vergoeding van een gesloten gehandicaptenvoertuig gelden soms extra voorwaarden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Toegangsteam Haren. U kunt dan ook navragen of het mogelijk is een pgb aan te vragen voor zo'n voertuig.

Onderhoud en eigen bijdrage

Voor een scootmobiel of gesloten gehandicaptenvoertuig betaalt u een inkomensafhankelijke eigen bijdrage. Deze eigen bijdrage wordt berekend en geïnd via het CAK. Ook betaalt u een bijdrage voor het onderhoud van het gehandicaptenvoertuig.

Zie ook