Vervoer

Gehandicaptenparkeerkaart

Als u minder mobiel bent, is het belangrijk dat u dicht bij huis kunt parkeren. Of op een handige plek bij uw werk of bij de supermarkt. Daarom zijn er speciale parkeerplekken voor gehandicapten. U mag daar parkeren met een gehandicaptenparkeerkaart. Deze kunt u aanvragen bij het Toegangsteam van de gemeente. Wanneer u verhuist naar een andere gemeente, blijft uw gehandicaptenparkeerkaart gewoon geldig. Geef uw verhuizing wel door aan de gemeente.

Wanneer u uw kaart kwijt raakt, vult u dan de verklaring van vermissing op deze pagina in en lever dat in bij het gemeentehuis.

Gehandicaptenparkeerkaart aanvragen

Er zijn twee soorten parkeerkaarten voor gehandicapten.

  • De bestuurderskaart
  • De passagierskaart

Beide parkeerkaarten kunt u aanvragen bij de gemeente. U kunt ook een gecombineerde bestuurders- en passagierskaart ontvangen. Om in aanmerking te komen is er meestal eerst een medisch advies nodig. De gemeente bepaalt uiteindelijk of u een gehandicaptenparkeerkaart krijgt.

De kosten voor de aanvraag verschillen per gemeente. Ook voor het medisch advies moet u betalen. Als uw aanvraag wordt afgewezen, kan het zijn dat u het geld niet terug krijgt. Meer informatie over de aanvraag en de kosten vindt u op de website van de gemeente Haren.

Bestuurderskaart

U kunt een bestuurderskaart aanvragen bij de gemeente als u ten minste een half jaar niet meer dan 100 meter kunt lopen met hulpmiddelen, zoals krukken of een stok.

Passagierskaart

De passagierskaart is er voor als u met anderen meerijdt. U kunt de passagierskaart aanvragen bij de gemeente als u:

  • ten minste een half jaar niet meer dan 100 meter kunt lopen met hulpmiddelen, zoals krukken of een stok
  • de hulp van de bestuurder nodig heeft om van deur tot deur te komen

U moet aan beide voorwaarden voldoen. Ook kinderen kunnen een passagierskaart krijgen. Dan gelden dezelfde voorwaarden.